Bokashi

Bokashi; oei… dat klinkt als een Japanse vechtsport, maar…. dat is het niet. Wat het wel is: Japans voor “goed gefermenteerd groenafval”. Bokashi is in feite een goede manier om organisch materiaal duurzaam terug te geven aan onze kostbare bodem, zoals organische resten, tuinafval, bladafval, slootmaaisel/natuurmaaisel. Door dit te fermenteren met bacteriën, gisten en kalk voorkom je dat het gaat rotten en dient het als bodemverbeteraar. Op onze boerderij maken we Bokashi in het groot en in het klein (als educatie), vervolgens wordt dit ondergewerkt en onderzocht met bodemonderzoeken.
Bokashi geeft veel voordelen; terwijl compost al is omgevormd richting humus, is Bokashi vooral powerfood voor het bodemleven (o.a. bacteriën, schimmels en regenwormen). Al smikkelend van de gefermenteerde blaadjes zorgen deze diertjes voor een betere bodemstructuur en meer zuurstof in de grond, alsook meer organische stof in de bodem.

CO2 wordt namelijk opgeslagen als organische stof in de bodem, wat werkt als een spons bij droogte en natte periodes. We draaien als pilot binnen het Bokashi-project van Circulair Terreinbeheer.

POLDERKRINGLOOP NATUURLIJK MONTFOORT PROJECT
Voor ons Bokashi-project: “Polderkringloop natuurlijk Montfoort” is een nieuwe kringloop opgezet. Onze kippen in de mobiele kippenkar rijden/weiden achter de koeien aan. Kippen wroeten in de bodem op zoek naar bodemdiertjes en scharrelen/verspreiden de kruidenrijke grassen en koeienvlaaien. Dit stimuleert ons bodemleven en geeft gezonde eitjes en melk. De eierschalen worden gebruikt als kalk voor het fermentatieproces van Bokashi. Bokashi zorgt weer voor gezond bodemleven met gezonde kruidenrijke grassen, waar de kippen en koeiendames weer lekker van smikkelen. Zo kunnen wij jullie laten smullen van de heerlijke producten van de boer in het winkeltje. Ook geven we door Bokashi de koolstof weer terug aan de bodem en sluiten we de kringloop. Daarbij willen we graag door middel van educatie de jeugd inspireren dat iedereen wat kan doen aan een betere leefomgeving om zo stappen te maken naar circulair leven.

Mede mogelijk gemaakt
Dit project is een LEADER-project regio Weidse Veenweiden en wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en de provincie Utrecht. Een prachtige subsidie voor vernieuwende initiatieven van onderop, die investeert om platteland en stad dichter bij elkaar te brengen. Met een substantiële bijdrage van deze partners hebben we bovenstaande mogelijk gemaakt.

Adres

IJsselveld 13
IJsselveld 17 (post)
3417 XH Montfoort

Contact

info@infovlooswijk.nl
0348-471869